Page 65 - GREC14N_MJT_03
P. 65
MJT
Ouzeri Antonis
WHO IS WHO
Dolmadakia in vine leaves Ermis
Effie Gialousi was born and raised in
Mytilene. She studied philosophy and
sociology in Australia, but followed
her passion for the kitchen, as she has
been cooking and collecting recipes
ταρσανά, κοντά στην πίσω μεριά του και φυσικά μοναδική θέα στο since she was 11 years old. She has
Κάστρου των Γατελούζων. Απέναντι απέραντο γαλάζιο. Αν θέλω μπιφτέκι travelled all over the world and tasted
η Μικρασία. Έδώ τρως την καλύτερη και σουγάνια (γεμιστά κρεμμύδια) θα the most amazing dishes, thus learning
about techniques and ingredients in
πρώτη ύλη του νησιού. Ένας σαργός πάω στις Βάγιες στο Ακρωτήρι (+30 the countryside of planet Earth. Besides
ψημένος σε εξαιρετικό κάρβουνο 22510 43532) να με σερβίρουν τα πιο her awarded book “Mytilene Flavours:
από ξύλο ελιάς με γονάτισε. Στα ευγενικά κορίτσια του νησιού. Στην Recipes from the Capital and Villages of
κολοκυθάκια, τα αμπελοφάσουλα Έρεσό υπάρχει το Σουλάτσο (+30 Lesvos”, she is the author of cooking and
και τη λαχανίδα λες και βάζουν 22530 52078) που βάζει υπογραφή pastry books, contributor to most Greek
μέλι. Η πιο αισθησιακή φρεσκο- σε εκλεκτές ντόπιες νοστιμιές, gastronomy magazines, and creator of
tourist guides. As she states herself: “I
παστωμένη λακέρδα της υφηλίου. αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα am what I eat and I eat what I am.” Η Έφη
Δεν συζητώ για την παστή παπαλίνα στην ξύλινη εξέδρα δίπλα στο κύμα. Γιαλούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στη
–τη σαρδέλα του Κόλπου Καλλονής. Στη Μήθυμνα θα φάω στο Χταπόδι, Μυτιλήνη. Σπούδασε φιλοσοφία και κοινω-
Υποκύπτω στο καλύτερο ελληνικό (+30 22530 71317) με πελώριες νιολογία στην Αυστραλία, αλλά την κέρ-
σούσι! Καλοκαιράκι στο Πυργί (+30 μερίδες, χαλαρά σαν σπιτικά, έστω δισε το πάθος της για την κουζίνα, καθώς
μαγειρεύει και μαζεύει συνταγές από 11
22510 42875) του Κόλπου Γέρας κι αν είμαι στο πιο τουριστικό μέρος χρόνων. Γύρισε τον κόσμο και γεύτηκε τα
θα φάω ψάρια του κόλπου, κουκιά του νησιού. Για καφέ, μη σας πω και πιο απίθανα φαγητά, μαθαίνοντας τεχνικές
με λαδορίγανη και ζαρζαβατικά μυτιληνιό εντυπωσιακό πρωινό, θα και υλικά στους αγρούς της Γης. Εκτός από
του κήπου. Αν θέλω τα καλύτερα πάω στο Loriet Hotel (loriet-hotel. το βραβευμένο βιβλίο «Μυτιληνιές Γεύσεις»
κεφτεδάκια της Λέσβου, θα πάω com), ένα από τα ομορφότερα με συνταγές της Λέσβου, υπογράφει βιβλία
στον Αντώνη (+30 22510 61951), αρχοντικά της Έλλάδας. Αρκεί φαγητού και γλυκού, συνεργάστηκε με τα
περισσότερα ελληνικά περιοδικά γαστρο-
και μόνο να σταθείς μπροστά
στο κρεμαστό χωριό Καγιάνι (νυν
Dimitris Karteris Ταξιάρχες). Μοσχομυρίζουν κύμινο, στη μαρμάρινη σκάλα με την οδηγούς. Η ίδια δηλώνει: «Είμαι αυτά που
νομίας και κυκλοφόρησε τουριστικούς
εντυπωσιακή, σιδερένια, ιπποτική,
ούζο και δυόσμο. Τα ντολμαδάκια
τρώω και τρώω αυτά που είμαι».
θεϊκά, με μεταξένιο φύλλο αμπελιού,
κεντρική πόρτα, ανάμεσα στους
φοίνικες και τα αιωνόβια πεύκα.
σουπιά τηγανητή απ’ άλλον πλανήτη
65